sjoelbak

volksspelen huren
€ 8,00 excl. BTW
per weekend (andere huurperiode op aanvraag)

Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak, met 30 bijbehorende houten (beuken) schijven. De schijven zijn een klein beetje hol, zodat de wrijving op de bak afneemt en de stenen beter glijden.

Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met openingen met een waarde 2, 3, 4 en 1. Aan de kant van de werper, de open kant, is een dwarslat gemonteerd waar onderdoor gesjoeld moet worden. Deze dwarslat kun je ook gebruiken om alle nog te gebruiken sjoelstenen per beurt neer te zetten. (hoewel hier professioneel meestal van afgeweken wordt).

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt.

Om een sjoelbak na verloop van tijd voldoende glad te houden kun je deze met een wollen doek even goed opwrijven. Ook het gebruik van een klein beetje aardappel zetmeel wordt wel gebruikt. Een klein beetje is voldoende en de stenen verspreiden dit gelijkmatig na een paar keer gooien.

Categorie: 
Volksspelen